Javni nastupi članova projekta u listopadu i studenom 2016.

Christine Magerski je u petak, 14. listopada 2016., na simpoziju pod naslovom “Inszenierungen der Historie in der deutschsprachigen Literatur VII”, koji su u Lovranu organizirali Odsjeci za germanistiku Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci te Freie Universität iz Berlina, održala predavanje pod naslovom Inszenierte Reiche. Christian Krachts “Imperium” (2012), u kojem je govorila o postimperijalnoj perspektivi i disoluciji pojma imperijalnog na primjeru romana Christiana Krachta.

Christine Magerski, listopad 2016. (foto: Jelena Spreicer)
Christine Magerski, listopad 2016. (foto: Milka Car)

Mjesec dana kasnije, na godišnjem simpoziju Udruge germanista jugoistočne Europe (SOEGV – Südosteuropäischer Germanistenverband) nastupila je i Milka Car. Njeno je izlaganje nosilo naslov Theater und Politik. Das kroatische königliche Landestheater in Zagreb im Ersten Weltkrieg.

Milka Car, studeni 2016. (foto: Jelena Spreicer)
Milka Car, studeni 2016. (foto: Jelena Spreicer)

U svom je izlaganju Milka Car na temelju analize repertoara HNK-a za vrijeme Prvog svjetskog rada prikazala različite (trans)nacionalne (kulturne) politike koje su pratile društveno-povijesna zbivanja od 1914. do 1918. godine.

Izlaganje Milke Car možete poslušati ovdje:

Mjesec dana nakon konferencije Udruge germanista jugoistočne Europe u Austrijskoj je čitaonici u Osijeku 17. studenog održana prezentacija zbornika The Long Shots of Sarajevo 1914-2014 (ur. Vahidin Preljević, Clemens Ruthner) i Wechselwirkungen (Clemens Ruthner). Na konferenciji je zbornike i jednog od njihovih urednika, prof. Vahidina Preljevića sa Sveučilišta u Sarajevu, predstavio voditelj projekta, Marijan Bobinac.

Marijan Bobinac i Vahidin Preljević
Marijan Bobinac i Vahidin Preljević

Što je povijesni događaj? Kako on postaje narativom u književnosti i drugim medijima kulture? Kako narativi postaju dijelom kulturnog sjećanja odnosno (nad)nacionalnih politika sjećanja? To su pitanja kojima se bave autorice i autori zbornika „The Long Shots of Sarajevo, 1914-2014. Ereignis – Narrativ – Gedächtnis“ na temelju „prascene“ u povijesti „kratkog“ 20. stoljeća: atentata Gavrila Principa i njegove grupe na Austrougarskog prestolonasljednika i njegovu suprugu 28. lipnja 1914. g. te pitanja koja su publici predstavili i postavili Bobinac i Preljević.

HRZZ logo 4 color